ALGEMEEN

Wat kun je voor mij doen?
Het korte antwoord is dat ik je kan helpen met het realiseren van je ideeën. Maar om een paar voorbeelden te noemen: illustraties, (kinder)boeken, geboortekaartjes, wenskaarten, logo & huisstijl en ga zo maar door.

Bewerk je nog foto's?
Sorry, maar nee.

Ik wil je graag iets laten ontwerpen, wat kost dat?
Dit hangt er van af wat je nodig hebt, waar het voor gebruikt gaat worden en hoeveel werk het is om te maken. Neem een kijkje op de prijslijst om een algemeen idee te krijgen. Spreekt het je aan, stuur me dan een email voor een offerte.

Ik ben van gedachten veranderd en wil iets anders, is dat ok?
Als we al aan het samenwerken waren en ik heb iets voor gemaakt, is het prima om een nieuw idee te krijgen, maar je moet wel betalen voor het werk dat je niet gaat gebruiken: ik heb er tijd aan besteed om te maken.

Zijn de ontwerpen alleen voor zakelijk gebruik?
Nee hoor! Je kunt het voor je bedrijf gebruiken, een persoonlijk project of als je wil, er behang van maken. Nadat je het ontwerp heb gekocht, mag je het helemaal zelf weten*. 

Ik ben zo blij met de schetsen, kan ik ze meteen gaan gebruiken?
Dat zou ik niet aanraden. De schetsen zijn van lage kwaliteit en met mijn ©. Nadat ik je betaling heb ontvangen krijg je van mij hoge kwaliteit bestanden en die zijn veel beter. 

Wat doe je met mijn informatie?
Ik respecteer je privacy. De persoonlijke informatie die je mij verstrekt is vertrouwelijk. De informatie wordt alleen gebruikt voor onze samenwerking en onder geen enkele omstandigheid gedeeld met derden zonder je uitdrukkelijke toestemming (bijv. je adres bij drukwerk bestellen).

Hoe zit het met het copyright?
Deze blijft bij mij. Maar ik geef je (exclusieve) toestemming om het ontwerp te gebruiken. Dit betekend dat ik het niet nog eens zal verkopen of ergens anders voor gebruiken. Het is mogelijk om het copyright over te nemen, maar dat kost extra. 

Zijn alle ontwerpen uniek?
Als ik iets voor je maak, zal ik dit niet voor iets anders gebruiken. Maar onthou wel dat ik een bepaalde stijl heb en het dus kan zijn dat bepaalde ontwerpen een beetje op elkaar kunnen lijken. Dit is niet van toepassing op de kant en klare baby kaartjes, deze kunnen meerdere malen verkocht worden.

Ik ben niet tevreden met het ontwerp, kan ik mijn geld terug krijgen?
Dat is erg jammer, maar dat kan ik helaas niet doen. Ik kan niet controleren of je het ontwerp toch niet al gebruikt heb en je hebt je definitieve akkoord gegeven, dus ik kan je je geld niet terug geven. Neem contact met me op en dan kijken we er samen naar. Let wel op dat dit extra kost. 

Ik heb geen idee wat ik met de bestanden moet doen, kun je me helpen?
Natuurlijk. Als je vragen hebt, kun je altijd contact met me opnemen. Maar je zou ook kunnen proberen je vraag met Google te antwoorden, bijvoorbeeld: ”Hoe upload ik een foto op Facebook?” or”Hoe maak ik een plaatje kleiner in Photoshop?”. Er zijn veel tutorials online te vinden.

De drukker zegt dat de bestanden niet kloppen, kun je ze voor me aanpassen?
Als je me hebt aangegeven bij welke drukker je het gaat laten drukken, zou ik als het goed is de juiste bestanden hebben aangeleverd. Maar ik ben ook alleen maar menselijk, dus er kunnen fouten worden gemaakt, dus ja natuurlijk, ik zal ze voor je corrigeren. Stuur me een berichtje.

Hoe kan ik betalen?
Nadat je je definitieve akkoord hebt gegeven, stuur ik je een factuur. Je kunt hier alle bank informatie vinden om het geld over te maken (vergeet niet het factuurnummer te vermelden). Maar het is ook mogelijk om te betalen via Paypal. Als je dat graag wil, laat het me weten en dan zal ik de benodigde informatie op de factuur vermelden. 

Hoe zit het met de BTW?
Dit hangt er van af waar je woont en hoe je je belastingen declareert. Ik breng normaal gesproken 21% BTW in rekening, zoals het verplicht is in Nederland.

Waarom kan ik je niet bellen?
Ik heb hele onregelmatige werkuren. Het gebeurd niet vaak dat ik daadwerkelijk van 9 tot 5 aan het werken ben. Daarnaast heb ik de voorkeur voor email omdat we dan beide even kunnen nadenken over wat we willen zeggen en als nodig, terug kunnen lezen.

Wij zijn een print on demand website en denken dat jouw ontwerpen goed bij ons passen, mogen we je een bericht sturen?
Natuurlijk! Ik sta altijd open voor leuke samenwerking, dus stuur me een berichtje.

* Let op! Het copyright blijft bij mij, dus je kunt er niet ALLES mee doen. Je mag het bijvoorbeeld niet aanpassen of verkopen zonder mijn toestemming.


OVER ankepanke

Ik krijg regelmatig vragen over hoe ik werk, waar ik mijn inspiratie vandaan haal, enzovoorts. Dus hier zijn een stuk of wat antwoorden. Kun je geen antwoord op je vraag vinden? Stuur een berichtje, ik ben een grote voorstander voor kennis delen, dus als mogelijk zal ik dat doen. Deze antwoorden zijn vooral persoonlijk, maar als je op zoek bent naar meer informatie over het runnen van een shop of ontwerpen, kijk dan eens hier bij de tip-blogberichten die ik heb geschreven.

Waar komt de naam 'ankepanke' vandaan?
Mijn voornaam is Anke en mijn zusje zei vroeger vaker 'anke, panke, stanke' tegen me. Toen ik besloot te beginnen met ankepanke en me ging inschrijven bij de Kamer van Koophandel, moest ik een bedrijfsnaam bedenken en moest ik daar aan denken. Het 'stanke' heb ik maar weggelaten ;)

Welke computer heb je?
Ik heb het geluk gehad dat ik ben opgegroeid met Mac's. Het 'nadeel' is dat ik dus absoluut niet kan omgaan met PC's. Welke nou echt beter is, zijn de meningen over verdeeld, ik denk dat het afhankelijk is van wat je gewend bent. Alle creatieve programma's zijn verkrijgbaar voor PC en Mac en uitwisselen van bestanden is tegenwoordig geen probleem meer. Maar goed, ik ben er niet echt objectief over, ik <3 mijn Mac. Ik heb een iMac met een 27" scherm (wat ideaal is, want ik gebruik 'm ook als tv). Soms zou ik wel een Mac Pro willen, want hij kan mijn zware bestanden niet altijd even gemakkelijk aan, maar dat past gewoon niet in mijn budget.

Muis of tablet?
Groot respect voor de mensen die kunnen tekenen met een muis! Ik kan het niet. Maar gelukkig heb ik al jaren een Wacom Bamboo A5 tablet. Ik gebruik mijn muis niet eens meer (voor gewone dingen)! Ooit zou ik nog wel eens een Cintiq willen kopen (tablet waar je mee kunt tekenen, maar je ook het beeld ziet), maar op het moment ben ik nog erg blij met mijn Wacom.

Welke programma's gebruik je?
Het hangt er van af wat ik aan het doen ben, maar mijn favoriet is Adobe Illustrator. Ik vind het geweldig dat vector bestanden eindeloos groot of klein gemaakt kunnen worden zonder kwaliteit verlies (in tegenstelling tot pixels). Foto's bewerken en textuur-effecten doe ik in Adobe Photoshop en het grafisch vormgeven (zoals bijv. een flyer, tekst en beeld met elkaar combineren) doe ik in Adobe InDesign.

De programma's kopen is een behoorlijke investering, dus ik maak gebruik van het alternatief dat Adobe aanbied: Creative Cloud. Dit is soort abonnement waarbij je een pakket kiest en de laatste versies van de programma's koopt voor X bedrag per maand. Uiteindelijk is het natuurlijk duurder, maar grote voordeel is dat je altijd de laatste versies hebt, dus je hoeft niet om de zoveel jaar nieuwe de kopen (dus misschien is het toch niet duurder?). Het is een beetje afhankelijk van welke programma's je (het meest) gebruik maakt, maar ik heb het bedrijven abonnement, dat kost €49,99 p/m en zitten volgens mij alle creative programma's in.

Andere programma's die ik ook regelmatig gebruik:
- Adobe Acrobat (PDF's bewerken)
- Pages (zoveel fijner dan Word!!)
- Type 3.2 (fonts maken, hier te koop)

Wat is je proces?
Het verschilt, soms begin ik met pen en papier, maar vaak ook meteen op de computer. Op de kunstacademie moesten we altijd eerst een concept bedenken, maar mijn ontwerpen hebben niet altijd een diepe gedachtengang (verder dan 'iets leuks maken'), dus helemaal goed als je dat doet!

Waar haal je je inspiratie vandaan?
Dit varieert, ik hou altijd mijn ogen open (ik heb geen keus op dat gebied, het gebeurt automatisch), dus vaak is het iets dat ik zie, maar soms legt mijn brein ook connecties met 2 dingen en ontstaat er zo iets. Wat ook regelmatig gebeurd is dat ik een product zie en mijn eigen versie ervan wil maken. Zo zijn de vriendinnenkaartjes ontstaan. Of zie ik een 'gat' in de markt en wil ik die vullen, zo heb ik het vriendenboek voor volwassenen bedacht.

Wat ook goed werkt, als je geen inspiratie hebt, is gewoon gaan tekenen. Niet nadenken, maar gewoon pen op papier zetten. Er gaat heel veel crêpe bij zitten, maar laat je daardoor niet demotiveren. Het is me regelmatig gebeurd dat ik dan ineens per ongeluk iets leuks maakte.

Waar doodle je mee?
Soms teken ik eerst met potlood (als ik niet zeker ben over de vorm, of als het iets is dat ik nog niet eerder heb getekend), maar meestal teken ik meteen met een pen. Mijn absoluut favoriet is de Pilot Fineliner. Deze maakt mooie zwarte lijnen en droogt snel (geen per ongeluk uitvegen!). Wel moet ik erbij zeggen dat als ik met een nieuwe pen begin, ik eerst het puntje er schuin af knip, zodat ik meteen een lekker dikke lijn heb.

Ik heb in de loop van jaren veel verschillende schetsboeken gehad, maar waar ik nu in werk en me het best bevalt is de Moleskine Plain Notebook XL Softcover. Het formaat is niet te groot of klein, de cover soepel en het papier is zacht en niet spierwit papier. Het enige nadeel is dat de fineliner teveel doordrukt om op beide zijdes van het vel te kunnen tekenen zonder dat het storend is (of dat je het kunt scannen), maar goed.. daar kan ik wel mee leven. Als het niet belangrijk is, dan teken ik op beide zijdes, als wel 'verspil' ik maar een paginazijde.


ILLUSTRATIE/PATROON

Wat is het verschil tussen een persoonlijk en commercieel illustratie/patroon?
Het hangt er van af waar je het voor gaat gebruiken, of je er (in)direct geld aan gaat verdienen. Als, dan is het een commerciële illustratie/patroon.

In welk programma werk je?
Bijna alles wat ik maak, is in Adobe Illustrator. Dit is een vector tekening en de beste kwaliteit die je kunt krijgen. Je kunt het zo groot of klein schalen als je wil, zonder dat het kwaliteit verliest. 

In welke stijlen werk je?
Digitaal strak, digitaal getekend, digitaal handgemaakt en handgemaakt.


GRAFISCH ONTWERP

Zijn alle ontwerpen uniek?
Ja! Als ik iets op maat maak voor jou, zal ik het niet aan iemand anders aanbieden. Maar ik heb een bepaalde stijl, dus het kan zijn dat sommige ontwerpen op elkaar lijken.

Kun je me helpen met het drukwerk?
Natuurlijk, dat kost ook niks extra. Maar bedenk je wel dat ik dit alleen gratis bij de eerste keer doe, dus misschien wil het liever zelf proberen, zodat je het ook in de toekomst zelf kunt doen. 

Waarom krijg ik een aparte factuur voor het drukwerk?
Omdat iedereen andere eisen heeft, aantallen nodig en misschien een favoriete drukker. Dus we bespreken wat je graag wil en dan bestel ik het drukwerk voor je. De factuur zal precies hetzelfde zijn als die van de drukker.

Waarom ontwerp je geen websites?
Omdat ik hier niet zo heel goed in ben. Ik wil je best helpen met het algehele ontwerp, maar met het daadwerkelijke bouwen kan ik je niet helpen. 

Waarom lever je geen bewerkbare bestanden?
Briefpapier Omdat ik geen goede manier heb gevonden om briefpapier te integreren met een word-bestand. Dus je zult of eerst een papiertje moeten printen met het ontwerp en dan nogmaals in de printer leggen om je brief op te printen of een voorraad laten drukken bij de drukker.

Visitekaartje Dit is wel mogelijk, ik kan een bewerkbaar Photoshop bestand aanleveren, maar dan moet je wel het programma hebben.


GRAFISCH ONTWERP WOORDENBOEK

Bestandsformaten
Het grootste verschil is dat JPG, PNG en GIF bestanden zijn voor online gebruik en uit pixels bestaat. PDF, EPS, AI en PSD zijn voor drukwerk en bestaan uit vectors (muv PSD, dit zijn ook pixels).

 • JPG vooral gebruikt voor foto's
 • PNG blijft altijd scherp en geschikt voor beelden die bestaan uit vlakken. Je kunt het ook gebruiken voor transparante beelden (bijvoorbeeld als je op een patroon-achtergrond wil zetten, er komt dan geen wit kader omheen).
 • GIF vergelijkbaar met PNG, geschikt voor beelden die bestaand uit vlakken. Ook om bewegende beelden (animaties) te maken.
 • PDF meest gevraagd bestandstype bij drukkers. In een PDF kunnen vector + pixel beelden gecombineerd zijn om een geheel te maken.
 • EPS + AI origineel vector bestanden, gemaakt in Adobe Illustrator. Kan zo groot of klein geschaald worden zonder kwaliteit verlies.
 • (gelaagde) PSD Adobe Photoshop bestand, waar je vector + pixel bestanden kunt combineren. Een gelaagd PSD bestand met tekst kan bewerkt worden (in Photoshop).

Kleuren
Wanneer ik klaar ben met een huisstijl ontwerp, krijg je van mij een lijst an alle gebruikte kleuren.

 • PMS zijn kant-en-klare drukkleuren. De afkorting staat voor Pantone Matching System. Denk aan neon kleuren en goud, kleuren die je niet kunt mixen met de 'standaard' kleuren. De mogelijkheden zijn groter, maar het is ook duurder.
 • CMYK zijn de standaard drukkleuren wanneer je iets full color laat printen. De afkorting staat voor Cyaan, Magenta, Yellow en Key (=zwart).
 • RGB zijn de kleuren die je ziet op je beeldscherm. De afkorting staat voor Rood, Groen en Blauw.
 • #/Hex colors zijn voor online gebruik. Dit zijn de codes die je kunt invullen als je een website met HTML maakt. Bijvoorbeeld, het orange van mijn icoon is #f08d19. Deze website is handig om de code te vinden en kiezen.

Afloop
Als je iets naar de drukker stuurt en het even groot is als het vel waar het op staat, moet er afloop worden toegevoegd. Dit is (bijvoorbeeld) 3 mm extra van het beeld, zodat ze het ietsje groter kunnen printen en daarna wegsnijden. Op deze manier heb je geen witte randjes om je beeld. 

Copyright
Ik besteed tijd en energie aan het ontwerp, dus het is mijn eigendom. Ik besluit wat er mee gebeurd en behoud het recht om het ergens niet mee eens te zijn (mijn eigen interpretatie, kijk op Wikipedia voor meer informatie).

Rechtenvrij
Je kunt niet zomaar een plaatje van Google plukken en het als je logo gebruiken, Achter elke creatie zit iemand die het heeft gemaakt en die persoon behoud altijd het copyright (uitzondering zijn bijvboorbeeld beelden stock-website, hier kun je het recht kopen om ze te gebruiken). Dus controleer altijd als je een beeld of font wil gaan gebruiken.


webshop pakket

Wat kost het?
Zou je alles los bestellen telt dat op tot € 550,00, maar koop je het pakket betaal je € 400,00. Dat is maar liefst een 37% korting! (prijzen zonder btw) In het begin moet je altijd zuinig met je budget omgaan, maar het moet er natuurlijk wel goed uit zien, met dit pakket kan dat!

Wat zit er in het pakket?

 • Logo (+ Icoon) Van beide ontwerpen een vector (AI) bestanden, 300 en 72 dpi JPG en 72 dpi transparante PNG's. Een icoon is een simpelere variatie van het logo, bijvoorbeeld een illustratie of alleen de eerste letters van de naam. Deze is geschikt om als profiel plaatje te gebruiken op social media.
 • Social media set 72 dpi JPG bestanden van Facebook en Twitter cover en profiel foto.
 • Visitekaartje Dubbelzijdig PDF drukklaar bestand volgens de aanleveringseisen van de drukker van je keuze, in standaard formaat 58 x 88. Maar als je iets anders wil (bijvoorbeeld vierkant), kan dat natuurlijk ook.
 • 'Bedankt voor je bestelling' kaartje Dubbelzijdig PDF drukklaar bestand volgens de aanleveringseisen van de drukker van je keuze in het zelfgekozen formaat (bijvoorbeeld A6, zoals een ansichtkaart, of vierkant).
 • Banner 72 dpi PNG bestand zo breed als je website layout. Afhankelijk van de achtergrond, kan deze transparant zijn (zie bijvoorbeeld de banner van Durf te Stempelen, de touwtjes en logo zijn transparant op een herhalende kraft achtergrond).
 • Social media icoontjes (Transparante) 72 dpi PNG bestanden in de kleuren en vorm van de rest van je huisstijl. Je kunt natuurlijk de standaard icoontjes gebruiken, maar op deze manier ziet je website er uit als één geheel uit.
 • Fav icoon 72 dpi ICO bestand van het icoon. Dit kun je instellen bij de meeste shop providers. Dit is bovenaan in de balk op de computer te zien en als mensen je website opslaan.
 • Verzendkosten/betaalmogelijkheden illustratie (Transparante) 72 dpi PNG bestanden. Maak het geheel af door duidelijk je verzendkosten en betaalmogelijkheden op de home pagina (of in de zijbalk) te communiceren, maar natuurlijk wel in de stijl van de rest van je huisstijl.

Hoe werkt het?
We beginnen met het logo, dat is de basis van de huisstijl. Vanuit daar gaan we verder met de rest van de middelen. Lees hier meer over een algemeen omschrijving van mijn werkwijze.

Ik heb maar een paar items van het pakket nodig, kan ik deze ook met korting krijgen?
Nee, dit is een alles of niets aanbieding. Heb je bijvoorbeeld alleen een banner en visitekaartje nodig, reken ik deze met de normale prijs.


BABY KAARTJES

Hoe werkt het?

 1. Kies het ontwerp dat je graag wil en geef het aan me door per email. Voeg bijvoorbeeld een link van de pagina of het plaatje toe. Geef in de email ook je wensen/aanpassingen* door.
 2. Ik stuur je een klein voorbeeld binnen 1-3 dagen.
 3. Als nodig, kun je om aanpassingen vragen.
 4. Als je tevreden bent, geef je je definitieve akkoord.
 5. (indien van toepassing) Je emailt mij een hoge kwaliteit foto die je op het ontwerp wil. Als het te zwaar voor je email is, gebruik dan WeTransfer.
 6. Ik email je de bestanden binnen 1-3 dagen (of als de kleine er is).

* Natuurlijk moet de informatie aangepast worden maar denk ook aan kleuren, lettertypes, enzovoorts.

Zijn de ontwerpen uniek?
Dit hangt er van af welk ontwerp je kiest. Als je een kant-en-klaar kaartje kiest, dan nee. Maar het wordt natuurlijk wel aangepast naar je wensen. Maak ik een kaartje op maat voor je, dan ja. Dit ontwerp zal ik niet nog eens voor iemand anders maken of bij de kant-en-klare ontwerpen zetten.

Hoe zit het met het drukwerk?
Geef me bij het definitieve akkoord ook door bij welke drukker je van plan ben de kaartjes gaat drukken, dan kan ik je het juiste bestand aanleveren (volgens hun aanleverspecificaties). Maar als je het fijn vind, kan ik ook het drukwerk voor je regelen. Laat me weten wat je graag wil en dan zoek ik een bijpassende drukker bij. Let op! De prijs op de prijslijst is exclusief drukwerk.

Waarom krijg ik een aparte factuur voor het drukwerk?
Omdat iedereen andere eisen heeft, aantallen nodig en misschien een favoriete drukker. Dus we bespreken wat je graag wil en dan bestel ik het drukwerk voor je. De factuur zal precies hetzelfde zijn als die van de drukker.